Candlesticks

In het Nederlands worden ze weleens kandelaars genoemd, maar echt vertaald worden ze niet. Vandaar dat we de begrippen ook in het engels gebruiken.

Als je beurskoersen gedetailleerd bekijkt wordt de dag koers getoond in zogenaamde candlesticks. Daar zit heel veel informatie in. Die leggen we vandaag uit. 

Het makkelijkste is de kleur. Is vandaag groen, gaat de beurs omhoog. Is de kleur rood, gaat de beurs omlaag. Tot zover is het simpel. 

Vervolgens bestaat het midden uit een rechthoek die varieert in grootte. Dit deel heet de ‘Real Body’. Als de koers van het aandeel op die dag omhoog gaat is de onderkant van de koers gelijk aan de onderkant van de Body. De bovenkant is dan de stand van het aandeel wanneer de beurs sluit. 

Gaat de koers van het aandeel op die dag omlaag dan is de bovenkant gelijk aan de openingsstand en de onderkant gelijk aan de stand aan het einde van de beursdag. Dus de openingsstand en de sluitstand bepalen samen het formaat van de Body. 

Dan heb je nog de zwarte streep omhoog en eenzelfde omlaag. Dat onderdeel heet de ‘Shadow’. De streep omhoog geeft de hoogste stand van de dag weer en de streep omlaag geeft de laagste stand van de dag weer. 

Door de Shadow en de Body te scheiden wordt de informatie al gesplitst en kun je minuut tot minuut informatie in een handige samenvatting zien. 

Daarnaast kun je ook een candlestick per week bekijken wat voor lange termijn beleggen weer interessant is.

Kijken jullie vaak naar candlesticks? 

Vorige
Vorige

Support niveau

Volgende
Volgende

Moving Average