Geïnvesteerd vermogen

Ondernemingen hebben geïnvesteerd vermogen. Dat is het totaal bedrag dat door een onderneming is opgehaald door het uitgeven van aandelen en obligaties. De totale schuld wordt hierbij opgeteld. 

Gisteren en eergisteren hebben we het over de WACC en ROIC gehad waarmee je kunt zien hoe goed een onderneming omgaat met zijn geïnvesteerde vermogen.  

Het belangrijkste aan een onderneming is dat het meer geld genereert dan dat het betaalt om vermogen binnen te krijgen, anders maakt het geen winst. 

Als een loodgietersbedrijf bijvoorbeeld voor 100.000 euro aan aandelen uitgeeft, die 100.000 euro vervolgens gebruikt om nieuwe auto’s en materieel te kopen en daarmee meer inkomen en winst genereert is het bedrijf effectief met z’n geld bezig en kan het bijvoorbeeld dividend betalen of aandelen terugkopen. 

De Return on Invested Capital en de Weighted Average Cost of Capital zoals in de dagen hiervoor besproken worden met elkaar vergeleken om te kijken hoe effectief het loodgietersbedrijf zijn opgehaalde geld inzet. 

Als de ROIC groter is dan de WACC wordt waarde gecreëerd en is het bedrijf goed bezig. 

Zullen we morgen weer wat lichtere stof behandelen? Laat het weten in de comments. 

Vorige
Vorige

Websites voor hulp

Volgende
Volgende

WACC (Weighted Average Cost of Capital)