Hedgefondsen en short posities

Donderdag hadden we het over short gaan. Geld verdienen met een dalende beurskoersen. 

Meestal doet een hedgefunds dat. We raden het niet aan, want je kunt er veel geld aan verliezen als het verkeerd gaat. En onderzoek toont aan dat de meeste mensen hier geld mee verliezen. 

Maar waarom doen hedgefondsen dat dan? Simpel gezegd omdat ze meer weten dan jij en ik bij elkaar. Als hedgefondsen grote short posities nemen doen ze dat omdat ze een hele goede analyse van een onderneming hebben gedaan. 

En zo’n onderzoek duurt maanden zo niet jaren. Ze weten waar ze het over hebben. Ze vinden een bedrijf wat overgewaardeerd is en gaan dan op onderzoek uit. Breiden hun kennis uit en als ze zeker weten dat de beurskoers (veel te) hoog is, dan gaan ze short. 

Nadat ze dat gedaan hebben zoeken ze de media op of gaan ze zich in aandeelhoudersvergaderingen bemoeien met de gang van zaken. Hierdoor daalt de beurskoers vaak naar een reëler niveau. 

Is dat goed? Ja en nee. Ik vergelijk ze met insecten die de natuur opruimen. Ze zoeken de opgeblazen bedrijven eruit en zorgen dat alleen de goede bedrijven overblijven. Als ze namelijk geen geld kunnen verdienen met hun methode doen ze het niet.

Maar ze slaan ook wel eens de plank mis omdat de markt toch anders beweegt dan dat ze van tevoren ingeschat hadden, maar dat is het risico dat ze nemen. 

Wat vind jij van hedgefondsen? Goed of niet?

Vorige
Vorige

Rendement berekenen

Volgende
Volgende

Buy and hold