James Simons

Wie is de beste investeerder? Lastige vraag natuurlijk. Maar veel mensen zullen Warren Buffett zeggen. Als je naar zijn vermogen kijkt klopt dat misschien wel en zijn uithoudingsvermogen is een voorbeeld voor velen. 

Maar wat heeft dit met James Simons te maken en wie is de beste man? 

James Simons is de beste investeerder ter wereld. 

Dat is gezegd.

Warren Buffett is bekend om zijn vermogen door cumulatieve groei. Daarbij haalt hij 19% gemiddeld per jaar aan rendement. Ik zou er voor tekenen. 

James Simons’ Medaillon Fund heeft tussen 1998 en 2018 een gemiddeld rendement van 66%(!!!) gehaald. 

Dan mag je jezelf de beste investeerder ter wereld noemen. 

Maar wie is James Simons? 

Simons is een wiskundige en na zijn studie en PHD is hij bij de NSA (een soort Amerikaanse AIVD) gaan werken om tijdens de koude oorlog codes te kraken. Hij moest de NSA echter verlaten om zijn mening tegen de Vietnam oorlog. 

Daarna werd hij de directeur van de wiskunde afdeling op Stony Book Universiteit. Daar kwam hij er tijdens het handelen in z’n vrije tijd achter dat hij een eigen fonds wilde oprichten

In 1978 richtte hij Renaissance Technologies of RenTec op. 

RenTec

James Simons richtte RenTec op om wiskundige en statistische modellen te gebruiken om te handelen. Vanaf 1988 gebruikte hij alleen nog maar kwantitatieve analyses om te beslissen welke posities hij moest innemen. 

Met een kwantitatieve analyse geef je aan bepaalde kriteria een numerieke waarde. Alles kan kwantiatief gemaakt worden en in modellen gestopt. Door overal een nummer van te maken kun je analyseren wanneer je posities moet kopen of verkopen. 

Het meest succesvolle onderdeel van Renaissance Technologies is Medaillon Hedge Fonds. Dit fonds is alleen beschikbaar voor werknemers en hun familieleden en heeft meer dan 100 miljard opgeleverd tussen 1994 en 2014.  

Een man als Simons heeft natuurlijk meer gedaan en te vertellen.

Huidige invloed

Simons heeft naast RenTec ook de Simons foundation met zijn vrouw opgericht. De stichting richt zich op het promoten van onderwijs, wetenschappelijk onderzoek en gezondheid. 

Daarnaast heeft Simons ook Math for America opgericht om wiskunde te promoten en om leraren beter te ondersteunen. 

Simons zelf geeft weinig interviews. Hieronder kun je twee goede interviews met hem zien.

Dan rest alleen de vraag: is Simons de beste investeerder aller tijden of is dat iemand anders? 

Vorige
Vorige

Weekend!

Volgende
Volgende

Websites voor hulp