Risicotolerantie

Risicotolerantie houdt in dat de klant een bepaald risico bij zijn investeren vanuit zijn financiële positie kan dragen. Oftewel: hoeveel reserves heb je? Gaat de beurskoers omlaag en kun je dan bijkopen? Dan is de kans groot dat je een hoge risicotolerantie hebt. 

Het is handig om je eigen risicotolerantie te weten als onderdeel van je zoektocht naar je volgende investering. 

Houd je van risico’s? Dan heb je een gemiddelde of hoge risicotolerantie. Houd je niet van risico’s? Dan heb je een lage risicotolerantie. 

Risico bereidheid is iets anders dan risico tolerantie. Ben je bereid overal blind in te vliegen en vind je het niet erg om je volledige inleg kwijt te zijn? Dan is je bereidheid hoog, maar dat zegt niet of je tolerantie het ook kan hebben. Wellicht ga je all-in op een aandeel en raak je alles kwijt omdat je bereid bent geweest dat risico te nemen. 

Risicotolerantie is belangrijk om dat te relateren aan je doelen. Wat wil je bereiken? Wil je je pensioen aanvullen? Dan heb je een heel ander risico nodig dan als je binnen 10 jaar wilt kunnen stoppen met werken. 

De begrippen lopen als je gaat zoeken erg door elkaar op internet en het wordt er niet duidelijker van. 

Uit onderzoek blijkt over het algemeen dat vrouwen een lagere risicotolerantie hebben dan mannen. 

Bij Weekend Investeerders houden we rekening met je tolerantie in onze coaching. Wil je meer weten? Stuur dan een bericht?

Houd jij rekening met je risicotolerantie bij je investeringen?

Vorige
Vorige

Grondstoffen

Volgende
Volgende

What the wise man does in the beginning, the fool does in the end.