Short

Voorjaar 2021 was er een hype rondom Gamestop en nu is hetzelfde aan de gang met AMC, hoewel dat wat minder in het nieuws is. Liefhebbers van het bedrijf die het opnemen tegen mensen die short gaan. Maar wat is dat eigenlijk; short gaan?

Met short gaan speculeer je op een dalende beurskoers. Dit doe je door aandelen die je niet hebt, te verkopen en op een later moment, als de koers dus gedaald is, weer terug te kopen. 

Dit doe je door aandelen te lenen. Als je bijvoorbeeld bij @degiro.nl belegt kunnen al je aandelen standaard worden uitgeleend. Dat heet gedekt short gaan. Je leent van persoon X de aandelen, verkoopt ze en als de koers gedaald is koop je ze weer en geef je de aandelen terug. 

Je betaalt een kleine fee voor het lenen, maar je kunt veel geld verdienen door het verschil tussen verkoop en koop. 

Je kunt ook ongedekt (of naked) short gaan; dan leen je geen aandeel maar verplicht je jezelf wel om een aandeel op een later moment van je bank of broker te kopen. Je ontvangt dan de huidige beurskoers en door een dalende beurskoers kun je dan geld overhouden. 

Zoals je zult begrijpen zijn de risico’s nogal groot. Tenzij je hier veel ervaring mee hebt zouden we het dan ook niet aanraden. 

Wat er bij Gamestop en AMC gebeurt is dat de beurskoers namelijk niet daalt maar kunstmatig omhoog gepompt wordt door fans van het bedrijf. Je zult dus snappen dat de verliezen hard gaan als je een aandeel verkocht hebt voor 10 euro en er een voor 20 euro voor terug moet kopen. Je leidt dan 10 euro verlies terwijl je op een winst speculeert. 

Gaan jullie wel eens short op een aandeel? 

Vorige
Vorige

Long gaan

Volgende
Volgende

Enophone