8e wereldwonder

Er bestaan 7 verschillende wereld wonderen. Uit de antieke wereld of de bekendere lijst uit 2007. Elk land heeft zo zijn eigen wereldwonderen. En net zoveel ‘7 wereld wonderen’ als dat er zijn, zoveel 8e wereldwonderen zijn er. 

Maar er is er maar één bekendste 8e wereldwonder en die is benoemd door Albert Einstein. 

Zijn 8e wereldwonder? Samengestelde rente. 

Stel je hebt € 1.000 in een investering die je 5% oplevert, dan krijg je per jaar €50,- over je geïnvesteerde vermogen. Het eerste jaar betekent dit dat je 50 euro ontvangt. Het 2e jaar echter heb je geen 1.000 euro maar 1050 euro in de betreffende investering waardoor je ook meer rente krijgt. Het 2e jaar krijg je namelijk 52,5 euro in plaats van de 50 euro in het eerste jaar.

Geen lineaire maar exponentiële groei

Als je gebruikmaakt van rente over rente (en je geld dus NIET uit je investering haalt) zul je exponentiële groei realiseren. De meeste mensen denken dat je, om bijvoorbeeld € 100.000 te krijgen, € 100.000 zelf dient te realiseren. Met rente over rente is deze € 100.000 in werkelijkheid echter vele malen dichterbij dan je denkt. 

Hoe hoger het percentage hoe sneller het gaat natuurlijk. En je moet de discipline hebben om te blijven inleggen en van je investeringen af te blijven. 

Dat zijn wel meteen de moeilijkste zaken in dit verhaal. 

Maar met € 100.000 kun je je inkomen al leuk aanvullen of zoals Charly Munger (Berkshire Hathaway) zei; de eerste € 100.000 is het moeilijkste van vermogen opbouwen. Daarna wordt het makkelijker. 

Wat doen jullie met je investeringen? Laat het weten! 

Vorige
Vorige

A market decline is a fee not a fine

Volgende
Volgende

Er is geen goede dag om te beginnen