A market decline is a fee not a fine

De psychologie van investeren is heel erg interessant. De beurs gaat omhoog, de beurs gaat omlaag en met al die bewegingen veranderen ook de stemmingen bij mensen die in aandelen beleggen. 

Maar bewegingen horen er nou eenmaal bij. Als het een rechte lijn omhoog zou zijn, dan zou iedereen het doen. Maar waarom raken mensen dan in paniek wanneer de beurs naar beneden gaat? 

Mensen krijgen het gevoel dat ze bijvoorbeeld 20% van hun geld kwijt zijn, dat het vergelijkbaar is met een boete. 

En als je op die manier naar een neerwaartse beweging kijkt dan ga je ontwijkend gedrag vertonen. Wanneer je in de auto rijdt doe je je best om boetes te vermijden. Hetzelfde geldt dus voor je investering. 

Maar wij van Weekend Investeerders zien het als een vergoeding en dan ziet de wereld er ineens heel anders uit. 

Vergelijk het met de Efteling. Je betaalt entree en je krijgt er een leuke dag voor terug. 

Dit hoef je niet te betalen. Je hoeft niet naar de Efteling, je kunt ook naar de draaimolen op je lokale markt. Ook leuk en veel goedkoper, maar je krijgt waar je voor betaalt. Hetzelfde geldt voor investeren. 

Rendementen zijn nooit gratis, net als elk ander product moet je er voor betalen. 

En omdat je op de lange termijn grote rendementen kunt hebben is de vergoeding ook groter. Een afwaardering, paniekreacties, crises, crash, recessie of een depressie zijn allemaal soorten vergoedingen die je betaald. 

De bewegingen in de markt is een onzekerheids-vergoeding die je betaald. In ruil voor de lage spaarrente bij je bank.

De truc is om jezelf te overtuigen dat het de vergoeding waard is. Onzekerheid en neergaande bewegingen horen erbij. Ben jij bereid om de vergoeding te betalen? 

Het kan namelijk ook regenen als je naar de Efteling gaat. 

Vorige
Vorige

Rolling Returns

Volgende
Volgende

8e wereldwonder