Aandelensplitsing

Vorige week splitsen de aandelen van Amazon 20:1 en begin juli doet het aandeel Alphabet (Google) hetzelfde Wat betekent dat en waarom doen ze dat? Wij leggen het uit!

Het aandeel Amazon staat vlak voor splitsing boven de $2400. Een 20:1 splitsing betekent dat je voor elk aandeel 20 nieuwe krijgt. Die kosten geen $2400, maar 2400 gedeeld door 20 is $120. De onderliggende waarde van je portefeuille veranderd niet, je hebt alleen meer aandelen. 

En dat is ook meteen het eerste deel van het effect, veel mensen vinden een splitsing niet vervelend omdat je de illusie hebt dat je meer aandelen hebt. En daar komt bij dat een splitsing veroorzaakt wordt door een te hoge koers wat de handel voor retail-investeerders (jij en ik) moeilijk maakt. We tikken niet even een paar aandelen Amazon of Alphabet af op vrijdagmiddag tegen een koers van $2400. Dat doe je makkelijker wanneer de koers $120 is. 

Dat is ook meteen de belangrijkste reden. De kleinere belegger vindt een duur aandeel nou eenmaal minder aantrekkelijk. 

Iets dat meetelt is dat een duur aandeel zwaarder meetelt in de Dow Jones Index. De index is gewogen volgens prijs dus de koers van een aandeel met vier cijfers weegt zwaarder dan de koers van een aandeel met twee of drie cijfers. 

Kopen jullie aandelen Amazon? 

Vorige
Vorige

Reverse stock split

Volgende
Volgende

Long gaan