Reverse stock split

Vorige week vertelden we over de stock split waarbij een aandeel splitst in bijvoorbeeld 5 goedkopere aandelen. Het omgekeerde komt ook soms voor. Dat heet een reverse stock split. 

Bij een reverse stock split gebeurd het omgekeerde. Eerst de rekenvoorbeelden: Bij een stock split 1 voor 5 krijg je voor één aandeel ter waarde van 10 euro vijf aandelen ter waarde van 2 euro. De totale waarde veranderd niet maar de verhandelbaarheid van een aandeel gaat omhoog door de lagere nominale waarde. 

Bij een reverse stock split 1 voor 5 krijg je voor vijf aandelen ter waarde van 2 euro 1 aandeel ter waarde van 10 euro. Er zijn dus minder aandelen te verhandelen op de vrije markt. 

Echter gebeurt een reverse split meestal wanneer een prijs te laag staat dus meestal gebeurt dit met zogenaamde penny stocks (aandelen met een waarde onder 1 euro/dollar). Een realistisch rekenvoorbeeld is dat je voor tien aandelen van 0,05 één aandeel van 0,50 krijgt. 

Het voordeel van een reverse stock split is dat meer investeerders het aandeel zullen zien (goedkope aandelen worden vaak genegeerd). 

De nadelen wegen echter zwaarder. De markt vindt een reverse split een negatief teken. Het aandeel is te ver gedaald en een reverse split voelt als een kunstmatige prijsverhoging.

Hebben jullie wel eens een aandeel gehad dat een reverse split deed? 

Vorige
Vorige

Buy and hold

Volgende
Volgende

Aandelensplitsing