AEX <> AMX <> AScX

Vorige week hadden we het over de AEX bij het onderwerp index. 

Maar wist je dat we op de Amsterdamse beurs 3 indexen hebben? En daarna nog een hele grote groep aandelen. We hebben de AEX (Amsterdam Exchange indeX), de AMX (Amsterdam Midkap indeX) en de AScX (Amsterdam Smallcap indeX).

Elke index heeft 25 aandelen. 

We kunnen het vergelijken met het voetbal. De AEX is de Eredivisie. Daaronder heb je de AMX, die heet in de volksmond de MidKap, die kun je vergelijken met de eerste divisie of Keuken Kampioen Divisie. En daaronder hangt de AScX en die kunnen we weer vergelijken met de tweede divisie. Die laatste noemen we dan weer de Smallcap. MidKap komt van middelgrote bedrijven en Smallcap van kleinere bedrijven.

En als je als aandeel niet in de AScX bent opgenomen val je terug naar de groep Lokaal. Dan ben je wel op de beurs genoteerd, maar val je niet in een index. Alsof je bij de amateurs voetbalt. 

Net als in het voetbal krijgt de AEX de meeste kijkers en media-aandacht (en dus beleggers). Hoe lager je komt, hoe kleiner de aandacht wordt. 

En ook de promotie-degradatie regeling kunnen we vergelijken met voetbal. Hoe hoger de beurswaarde (vrij verhandelbare aandelen x beurskoers) hoe hoger je komt. Het zou kunnen dat een aandeel degradeert terwijl het aandeel niet minder verhandelt wordt. In dat geval is er een ander bedrijf wat simpelweg beter presteert (en dan hang je wel al tegen de degradatiegrens aan). 

Hebben jullie aandelen die in de lagere indexes genoteerd zijn? We zijn benieuwd.

Vorige
Vorige

What the wise man does in the beginning, the fool does in the end.

Volgende
Volgende

Margin of Safety