Margin of Safety

“Maintain a margin of safety—even when it’s going well.

Rich people go bankrupt chasing even more wealth.

Fit people get injured chasing personal records.

Productive people become ineffective taking on too many projects.

Don’t let your ambition ruin your position." - James Clear

Eigenlijk is een Margin of Safety een berekening voor faal mechanisme. Wanneer gaat het fout? De buffer die je hebt, beschermt je tegen problemen. Het laat ruimte voor het onverwachte. 

Warren Buffet is er groot en heel rijk mee geworden. Hij heeft dat gedaan door de intrinsieke waarde per aandeel te vergelijken met de waarde van hetzelfde aandeel op de beurs. Als de intrinsieke waarde hoger ligt (met een groot genoege marge) is het een slim idee om het aandeel te kopen. 

Hoe bereken je dat? Je doet een voorspelling van de verkopen voor de komende tien jaar. Deze deel je door het aantal aandelen dat er zijn. Het bedrag dat je dan krijgt zet je af tegen de huidige prijs van het aandeel. 

Een voorbeeld. In de komende tien jaar verdient een bedrijf € 10.000,— per jaar en dus € 100.000,— in totaal. Het heeft geen schulden dus die hoeven we er niet af te trekken. Er zijn 1000 aandelen verhandelbaar. Dan komt de intrinsieke waarde per aandeel op € 100,— euro uit. 

Staat de beurskoers op € 70,— dan heb je een margin of safety van 30%. 

Staat de beurskoers boven de € 100,— dan heb je geen margin of safety en is het bedrijf volgens deze methode overgewaardeerd. 

Hanteren jullie deze methode bij het selecteren van aandelen? 

Vorige
Vorige

AEX <> AMX <> AScX

Volgende
Volgende

Indexfonds versus ETF