Indexfonds versus ETF

Eerder hadden we het al over ETF’s. Een ETF staat voor een Exchange Traded Fund. Maar ETF’s bestaan nog niet zolang. Vroeger werd er vooral gehandeld in indexfondsen of beursfondsen. 

Een indexfonds is eigenlijk altijd gekoppeld aan een (zoals de naam het al zegt) index. Zoals de AEX, S&P500 of de Nasdaq. 

Een ETF kan aan diezelfde drie gekoppeld zijn maar ook aan een andere samenstelling aandelen. Dat is helemaal aan de oprichter van de ETF om dat te bepalen. Zo heb je ETF’s in grondstoffen, in innovatie, in duurzaamheid, in een werelddeel en zelfs wereldwijde ETF’s. 

Maar om de verschillen duidelijk te maken is het handig om te praten over een indexfonds van de AEX en een ETF die de AEX volgt. 

Een groot verschil is de verhandelbaarheid. Een ETF kun je op elk moment verhandelen, het is net een aandeel. Een indexfonds kun je op een vast moment per dag of soms maar per week verhandelen. 

Daarnaast kun je bij een indexfonds handelen in kleinere delen dan 1. Je kunt bijvoorbeeld een half indexfonds kopen. Dat kan bij ETF’s niet. 

Een ETF wordt beheerd door een fondsmanager. Dat is bij een indexfonds niet nodig. 

Daarnaast volgt een indexfonds altijd zo precies mogelijk de index. Dat hoeft bij een ETF niet altijd het geval te zijn. Daar kan een fondsmanager anders over beslissen. 

Eigenlijk maakt het op de lange termijn niet uit wat je koopt. Er zit een verschil in de kosten en dat is dan ook de belangrijkste component om naar te kijken bij het selecteren van een product. 

Wat hebben jullie liever? Laat het ons weten in de comments!

Vorige
Vorige

Margin of Safety

Volgende
Volgende

Duurzaam beleggen