Duurzaam beleggen

In navolging op de vermogensbelasting (post 14 april) is er nog een extra belastingvoordeel te halen. Groene beleggingen zijn vrijgesteld van belasting tot een bepaald bedrag. 

We gaan er voor het gemak even vanuit dat je een fiscaal partner hebt (en anders kun je de bedragen door twee delen) en dan geldt de vrijstelling tot € 120.858. Dus bovenop het vrijgestelde vermogen van € 100.000,— kun je dus een nog groter bedrag vrijgesteld krijgen. 

Daar bovenop krijg je op deze duurzame beleggingen een heffingskorting van 0,7%. Wanneer je € 10.000,— aan groene beleggingen hebt, mag je dus € 70,— van je belasting aftrekken (of krijg je mogelijk extra terug). Geen vetpot, maar alle beetjes helpen. Al met al kan het interessant zijn om hier gebruik van te maken wanneer je de grens van vermogensbelasting benaderd. 

Geeft de belastingdienst dit zo maar weg? Nee, helaas is het lijstje met duurzame beleggingen zeer beperkt. Het is een lijstje met alleen maar fondsen van Nederlandse banken en makkelijk wordt het je niet gemaakt omdat veel fondsen nu ‘eventjes’ geen nieuwe investeringen accepteren.  

Een voorbeeld fonds dat wel investeringen aanneemt is het Groenfonds Regionaal van Meewind. Zij halen een gemiddeld rendement van 3%. Dan zou je op je € 10.000 een rendement halen van driehonderd euro en ook nog eens € 70 belastingvoordeel krijgen. 

Wat ons in deze zoektocht opviel is dat er maar een beperkt clubje is dat deze groene investeringen mag aanbieden en dat de rendementen niet geweldig zijn. 

Wat vinden jullie? Moet de belastingdienst meer producten zien als groene investeringen? 

Vorige
Vorige

Indexfonds versus ETF

Volgende
Volgende

Buy and hold