George Soros

George Soros (1930) is een Hongaarse investeerder. Inmiddels is hij bekend vanwege zijn filantropische werk maar waar komt ie vandaan? De familie Soros heeft de tweede wereldoorlog overleeft en verhuisde in 1947 naar het Verenigd Koninkrijk. George studeerde aan de London School of Economics waar hij een master in filosofie behaalde. 

Na zijn studie heeft hij bij verschillende banken gewerkt voordat hij zijn eerste hedge fonds, Double Edge, startte in 1969. Met de winst van Double Edge start hij Soros Fund Management, zijn tweede hedge fonds. 

Double Edge werd later hernoemd naar Quantum Funds. Bij de start had het fonds ongeveer 12 miljoen in beheer wat werd uitgebouwd naar 25 miljard in 2011 wanneer het fonds in die hoedanigheid stopte. 

Soros Fund Management is bekend geworden omdat het vier decennia lang een gemiddelde rendement van 20% heeft behaald. 

Maar George Soros heeft ook naam en faam gemaakt doordat hij in 1992 de Britse pond geshort heeft wat hem een winst van 1 miljard dollar opleverde. Hierdoor kwam hij bekend te staan als de man die de Engelse Bank kapot maakte. 

Wat kunnen we van George Soros leren?

  • Zoek wat voor jou werkt

  • Speculeren is een high-stakes spel

Soros net worth: 8,6 miljard dollar

Zoek wat voor jou werkt

George Soros houdt zich niet aan de investeringsregels. Diversificeren, waarde investeren en een lange horizon zijn niet voor hem van toepassing. Hij speculeert. En hoewel wij niet aanraden om voor miljarden de euro te shorten kunnen we wel zeggen; als het voor jou werkt: doen!

Zo vertellen wij dat je moet beginnen met iets eenvoudigs als een ETF of een bedrijf dat je goed kent. Maar zoek uit wat werkt voor jou. 

Speculeren is een high-stakes spel

Soros heeft grote risico’s genomen in zijn carrière gebaseerd op zijn eigen onderzoek. Fundamenteel onderzoek ontbrak. 

Speculeren is voor mensen met stalen zenuwen. Als je een grote gok neemt, moet je ook bereid zijn een heel groot verlies te nemen. In 1987 heeft Soros 300 miljoen verloren aan een gok dat de markt omhoog ging. Maar dat was niks bij het miljarden verlies dat hij maakte door het klappen van de tech bubbel in 1999 verkeerd te timen. 

Uiteraard heeft hij veel meer gewonnen dan verloren. Maar weet dat als je in de optie handel gaat, je ook bereid moet zijn om grote verliezen te accepteren. 

Volgende
Volgende

Carl Icahn