Carl Icahn

Carl Icahn is een legendarische Amerikaanse zakenman en investeerder. Hij is vooral bekend geworden door zijn overnames en investeringen die hij al sinds de jaren 80 doet. 

Hij heeft op dit moment een vermogen van meer dan 16 miljard dollar. En hij is echt self-made. Hij komt uit een deel van Queens New York wat vervallen was en waar de straatcultuur hard was. 

Hij heeft zich aangemeld bij alle Ivy League (de beste universiteiten) universiteiten van Amerika en werd bij elke geaccepteerd. Hij is begonnen met filosofie op Princeton en ging daarna naar NYU Medical School. Die laatste heeft hij niet afgemaakt omdat hij het haatte. “Een van de beste dingen die ik voor de mensheid heb gedaan is geen dokter worden” zei hij later.

Daarna begon hij carrière als handelaar te maken met verschillende functies bij investeringsfondsen. Nadat hij zijn niche gevonden had (opties en arbitrage) begon hij zijn eigen handelshuis. Tien jaar later was het bedrijf 100 miljoen waard. Wisselgeld vergeleken bij wat hij nu waard is. 

In de jaren 70 veranderde hij echter van koers. Hij kocht zich als groot aandeelhouder in bij bedrijven en zorgde vervolgens voor waarde maximalisatie voor de aandeelhouder. Hier heeft hij het grootste deel van z’n geld mee verdient. 

Wat kunnen we van Icahn leren? 

  • Focus op waardecreatie

  • Je mag je positie gebruiken

Focus op waardecreatie

Zoals gezegd is Icahn vooral bekend geworden door zich in te kopen bij bedrijven als grootaandeelhouder en vervolgens er voor te zorgen dat er gestuurd werd op winstmaximalisatie voor de aandeelhouder door een verandering van koers.

Een voorbeeld is Tappan, het bedrijf waar hij dit voor het eerst deed, omdat hij het bedrijf als aandeelhouder dwong zich te verkopen aan Electrolux waardoor Icahn een winst maakte van 2,5 miljoen dollar (dubbel zijn investering). 

Maar het lukt niet altijd, zo heeft hij bij Time Warner een poging gedaan om het bedrijf op te splitsen in vier verschillende bedrijven. Uiteindelijk is dit niet gebeurd, maar doordat dit verhaal naar buiten kwam is Time Warner alsnog meer waard geworden waardoor Icahn uiteindelijk veel geld verdiende als aandeelhouder. 

Icahn kijkt dus altijd naar de mogelijkheden met een bedrijf en gaat daar onconventionele beslissingen niet uit de weg.

Welk aandeel zou volgens jou ook een onconventionele beslissing kunnen gebruiken en waarom?

Je mag je positie gebruiken 

Icahn werd niet altijd met open armen ontvangen, klaagde vaak het bedrijf aan waar hij aandeelhouder van was en niet zelden werd een bedrijf opgeknipt en geheel of gedeeltelijk verkocht. En ondanks dat hij vaak een goed resultaat behaalde kwam hij vooral bekend te staan als ‘activistische’ investeerder (geen positieve term) en corporate raider. 

Maar de laatste jaren is hij zich meer om de wereld aan het bekommeren. Waar hij in het verleden ruczichlos een andere strategie eiste en waarde maximalisatie eiste is hij de laatste jaren de aandacht op zich aan het vestigen door zijn stijl te combineren met maatschappelijk activisme. 

Zo is hij op dit moment bezich om het dierenwelzijn bij McDonalds te verbeteren. Varkens opsluiten in stalen kratten gaat hem te ver. En dat probeert hij nu te veranderen door twee kandidaten in de raad van bestuur te krijgen die deze koerswijziging voor hem kunnen doorvoeren. 

Een mooie draai aan een nog mooiere carrière. 

Welk bedrijf zou een beetje Icahn kunnen gebruiken? 

Vorige
Vorige

George Soros

Volgende
Volgende

Willem Middelkoop