Willem Middelkoop

Willem Middelkoop is een Nederlandse investeerder. Hij is begonnen met het kopen van pandjes in Amsterdam toen er nog geen toezicht was op leningen. Hij ging langs verschillende banken om een lening af te sluiten, kocht een pand en begon zo met het verhuren van de panden. Hij was gefascineerd door het geldsysteem waardoor hij zo makkelijk meerdere leningen af kon sluiten.

Ondertussen werkte hij als journalist bij RTL en later RTL Z, maar hij wilde meer…

Hij is zich gaan verdiepen in goud en zilver en is nu de beheerder van het Commodity Discovery fonds. 

Het Commodity Discovery fonds heeft hij opgericht omdat hij de lange termijn trend van geld analyseert en zegt dat goud altijd meer waarde behoudt dan valuta's.

Wat kunnen we leren van Willem Middelkoop

  • The big reset

  • Lang termijn trends

Willem middelkoop net worth: 400 miljoen

The big reset 

De big reset is een boek van Willem Middelkoop waarin hij schrijft over de mogelijke val van de dollar. Voor Willem Middelkoop is het niet de vraag of deze munt valt maar wanneer deze munt valt.

Willem Middelkoop zegt dat je, door de geschiedenis te kennen en lange termijn trends te herkennen, je objectief kan blijven. Kennis neemt voor een deel emotie weg. Wist jij dat er veel verschillende munteenheden in de geschiedenis als “wereldmunt” zijn gebruikt? Een wereldmunt is de munt waarin alle waardes worden uitgedrukt. Denk aan olie, goud en tegenwoordig ook bitcoin. De hoofdkoers is altijd in dollars, maar voor de dollar was dat de sterling pound de wereldmunt.

Als je je geld wilt beschermen is het dus goed om bezit te hebben van hetgeen niet makkelijk daalt in waarde. Denk aan huizen, goud en exclusieve items zoals horloges of kunst.

Een bekende uitspraak van Willem Middelkoop is: ‘Beleg je geld in assets welke de overheid niet (makkelijk) bij kan maken’.

Lange termijn trends

Willem Middelkoop heeft veel geleerd over de geschiedenis van geld. Hoe wordt het gemaakt? Hoe ontwikkelde de waarde zich en hoe kan jij daar op inspelen?

Door gevarieerde beleggingen te hebben kan je eenvoudig je risico spreiden. Dan spreid je niet alleen over een sector binnen de aandelen maar verspreid je ook je geld over verschillende ‘assets classes’ (soorten investeringen). Willem Middelkoop staat erom bekend dat hij zijn portfolio als volgt opdeelt:

25% Goud en zilver | 25% vastgoed | 25% aandelen | 25% Bitcoin

Wat vinden jullie van deze verdeling? wat zouden jullie anders doen en waarom?

Dit kunnen particuliere beleggers ook doen door creatief te zijn. 

  • Koop een goud ETF

  • Doe een kleine investering in vastgoed en ontvang met rendement je geld terug

  • Koop elke maand enkele betrouwbare aandelen als apple en microsoft

  • Koop af en toe bitcoin met geld dat je extra spaart

Vorige
Vorige

Carl Icahn

Volgende
Volgende

Robert Kiyosaki