Robert Kiyosaki

Misschien heb je weleens van het boek gehoord Rich dad Poor dad? Dit is een bekend boek waarin een verhaal wordt verteld van 2 jonge kinderen die opgroeien in een verschillende omgeving. Eén van de jongens heeft een vader (de rijke vader) die ze wijze lessen geeft over het omgaan met geld. De andere vader (de arme vader) is een wetenschapper. Met het verschil tussen deze twee denkwijzen heeft Robert Kiyosaki zijn stempel weten te drukken op de financiële wereld. Volgens ons een absolute aanrader om te lezen. We willen 2 mindsets behandelen om je een beeld te geven waarom dit boek zo bekend is geworden:

  • Think Rich

  • Kan niet, bestaat niet

Think rich

Als je wilt leren investeren of als je meer wilt in het leven zal je er wat voor over moeten hebben. In het boek komt een voorbeeld van een ritje naar de tandarts waar eerst de arme vader zijn zoontje waarschuwt voor de kosten die een bezoek aan de tandarts met zich mee kan brengen. Hierna wordt behandeld wanneer de rijke vader naar de tandarts gaat. Deze vader legt uit dat de tandarts een persoon vol kennis is over het gebit en je altijd alles aan hem kan vragen. Dit voorbeeld legt uit dat jouw blik op de wereld een hoop uitmaakt voor de kansen die je in je leven ziet. Het is altijd goed om je bewust te zijn van de overtuiging die je hebt. Betaal je een rekening of betaal je iemand voor z’n kennis?

Met investeren is het niet anders. Je kan een hoop bereiken door niet alles zelf te doen. Leer mensen kennen die met investeren bezig zijn en help elkaar met het ontdekken van de juiste investeringen.

Kan niet, bestaat niet

Een andere manier om meer kansen te zien is opnieuw door kritisch te zijn naar jezelf. Hoe benader jij een situatie?

‘Rich dad Poor dad’ bespreekt dat de manier waarop je iets begint een groot deel van het resultaat bepaald. Door te zeggen dat iets niet kan of niet gaat lukken beperk je jezelf al voor een deel. Het is de moeite waard om na te denken hoe je iets wel zou kunnen bereiken. 

Kijk eens in je omgeving hoeveel mensen iets willen maar nog niet weten hoe ze dat gaan krijgen of bijvoorbeeld al voor zichzelf uitsluiten dat ze het gaan krijgen. Door jezelf aan te leren te bedenken hoe je het wel kan bereiken kom je al een stap verder. Daarnaast geeft het je meer energie om daadwerkelijk ergens mee aan de slag te gaan.

Als ik nadenk over de vraag hoe ik meer geld kan investeren dan afgelopen jaar zijn er verschillende antwoorden mogelijk, meer verdienen, minder kosten maken of combinatie van beiden. Vervolgens kan ik deze opties weer uitwerken. Hoe kan ik minder kosten maken? Hoe kan ik meer verdienen? Mogelijk zit hier een situatie tussen waarmee ik mijn doelstelling kan bereiken. 

Hebben jullie Rich dad Poor dad gelezen? 

Vorige
Vorige

Willem Middelkoop

Volgende
Volgende

Shaquille O’Neal