Hoe bepaal je hoeveel aandelen je koopt?

Dat gebeurt meestal op basis van confidence level (hoeveel vertrouwen heb je in een aandeel) en risico. 

Als je dat in een grafiek zet is dat geen lineair proces. 

Als je een heel laag vertrouwen in een aandeel hebt wil je niet kopen. Want waarom zou je iets kopen waar je geen vertrouwen in hebt?

Hetzelfde geldt voor iets waar je heel veel vertrouwen in hebt. Als je vertrouwen in een aandeel heel hoog is en je dus vrijwel zeker bent dat een aandeel gaat stijgen: 1. Wacht en denk goed na wat je doet en 2. Koop geen grote positie. Hoe groter het vertrouwen is in een aandeel, hoe groter de kans is dat een aandeel teleurstellend gaat uitvallen. 

En hoe bepaal je dan hoeveel aandelen je koopt? 

Dat verschilt per persoon. Sommige willen niet dat een aandeel meer dan 80% van hun portfolio uitmaakt, maar voor anderen ligt dat op 15%. 

Als je dat in een grafiek zet blijft er nog een veel kleiner gebied over. Zie de tweede afbeeldingen voor een voorbeeld.

Dus stel dat je niet minder dan 30% en niet meer dan 80% vertrouwen wilt hebben (horizontale lijnen). Dan blijft het gebied tussen de zwarte lijnen over. 

En je wilt niet dat het aandeel bij aankoop meer dan 50% van je portefeuille uit gaat maken (verticale lijn). Dus streep je het rode deel weg.

De aankoop die je doet zal in dat vak moeten vallen dat overblijft en zit op het punt waar de horizontale as en verticale as elkaar raken. 

Als je bijvoorbeeld een vertrouwen in een aandeel hebt van 40% dan kom je in het bijgevoegde voorbeeld uit op ongeveer 10 á 15%. 

Heb je een vertrouwen van 70% Dan kom je op een grootte uit van ongeveer 50% van je portefeuille. 

Dit is slechts één methode. 

Hoe bepalen jullie de grootte van een order? 

Laat het weten in de comments!

Vorige
Vorige

Greater fool theory

Volgende
Volgende

Li Lu