Keuzedividend

Het dividendseizoen is in volle gang. Dat betekent dat als je aandelen hebt, je een goede kans hebt dat je dividend krijgt. En dan krijg je een bericht van je broker dat je een keuzedividend ontvangt. Een wat?

Keuzedividend is heel makkelijk uit te leggen. Je kunt kiezen tussen cash of aandelen. 

En dat is het ook. Laat je alles uitkeren in cash dan krijg je het bedrag op de rekening van je broker gestort en kun je er mee doen wat je wilt. 

Laat je alles uitkeren in aandelen dan krijg je net zoveel aandelen als dat je recht op hebt op basis van je portefeuille. En het restant wordt uitgekeerd op de rekening. Ook is het een instelling in je account bij je broker. Daarmee kun je cashdividenden automatisch omzetten in aandelen. 

Een rekensom als voorbeeld. Stel je hebt 100 aandelen van een bedrijf die een koers heeft van € 3,40 en je krijgt € 0,28 dividend per aandeel. Dan krijg je bruto € 28,00 uitgekeerd (hier moet je dus wel 15% belasting over betalen bij je belastingaangifte). 

Je ontvangt dus een totaal van € 28.00 aan dividend. Dan kun je tegen de beurskoers van € 3,40 een totaal van 8,236 aandelen kopen. Maar omdat gedeelde aandelen niet kunnen krijg je dus 8 aandelen en wordt de overige (in dit geval) € 0,80 uitgekeerd. 

Waar kiezen jullie voor?  Cash of aandelen?

Vorige
Vorige

Warren Buffett

Volgende
Volgende

Grondstoffen