Obligatie

Je hebt er vast wel eens van gehoord en pensioenfondsen hebben ze ook altijd in hun portefeuille. Maar wat is het eigenlijk?

Kort gezegd is een obligatie een verhandelbare lening. 

Letterlijk is het een verhandelbaar schuldbewijs voor een lening die door een overheid, een onderneming of een andere instelling is aangegaan. Als een bedrijf geld nodig heeft voor een investering kan het door het uitgeven van een obligatielening aan de financiering komen. Je hoeft dus niet altijd aandelen uit te geven om aan financiering te komen. De koper van de obligatie ontvangt van de uitgever rentevergoeding.

De vergoedingen zijn laag, maar wel stabiel. 

Je hebt ongetwijfeld ook wel eens van een “Triple A-rating” gehoord op het nieuws. Dat is een systeem om de kredietwaardigheid (hoe groot is de kans dat het terugbetaald wordt) van de uitgever/organisatie van de obligaties aan te geven. Hoe hoger je score, hoe leuker beleggers het vinden, maar ook hoe minder rente je hoeft te betalen. Dat is allemaal een spel van vraag en aanbod. 

De grote institutionele beleggers hebben zo enorm veel geld dat ze niet alleen maar aandelen van Apple of Coca-Cola kunnen kopen. Dat zou niet goed zijn voor een individueel aandeel. Zij moeten risico’s spreiden en zitten dus in zoveel mogelijk verschillende beleggingsproducten. 

Moet jij als startende investeerder dan ook obligaties kopen? Als je het interessant vindt, dan zeker doen. Anders lekker van wegblijven. Je kunt met een ETF of een dividendaandeel veel meer rendement halen. 

Wil je hulp? Laat het weten!

Vorige
Vorige

Wisselingen in index en het effect op ETF

Volgende
Volgende

Prijscorrectie