Aandelen

Wat zijn aandelen?

Volgens BinckBank is een aandeel een waardepapier waarmee een belegger een stukje van een bedrijf in handen krijgt.

Volgens DeGrio is een aandeel feitelijk niets anders dan een (verhandelbaar) bewijs dat u een deel van het kapitaal van een onderneming bezit. 

En Wikipedia tenslotte zegt dat een aandeel een waardepapier is dat een aantal rechten met betrekking tot een vennootschap geeft. 

En Wikipedia heeft gelijk. BinckBank en DeGiro versimpelen het heel erg. Je bent geen eigenaar van “het bedrijf”. 

Je hebt aandelen in een Naamloze Vennootschap (bij vrij verhandelbare aandelen zoals op de Amsterdamse AEX het geval is) en de naam vennootschap zegt het eigenlijk al. Je bent samen met alle andere aandeelhouders een vennootschap. En de vennootschap is de eigenaar van het bedrijf. De vennootschap heet naamloos omdat er geen verplichting is tot het houden van een register van aandeelhouders. Je blijft anoniem en daarom is de NV het meest geschikt voor bedrijven met veel aandeelhouders. Dat is een van de verschillen met de bekendere BV (Besloten Vennootschap); daarvan staan de aandelen op naam en zijn niet vrij verhandelbaar. 

Als je een aandeel in een NV hebt krijg je wel zeggenschap en soms dividend. Ook ben je niet aansprakelijk en aandelen van een NV zijn op de beurs vrij verhandelbaar. 

Een hele lage drempel dus om onderdeel te zijn van een bedrijf. 

Welke aandelen hebben jullie?

Vorige
Vorige

Inflatie

Volgende
Volgende

Rolling Returns