Inflatie

Inflatie zorgt er voor dat geld minder waard wordt. Of anders gezegd het mandje met gangbare artikelen wordt over een periode van een jaar duurder. 

In 1916 kocht je voor 9 cent een liter melk. In 1966 kon je voor dit bedrag nog maar een glas melk kopen en in 2017 slechts zeven lepels melk.

Meestal wordt de inflatie uitgedrukt in een percentage. Die is de afgelopen jaren laag geweest en daarom is het makkelijk om een rendement op je geld te halen met investeringen. 

Een ander woord voor inflatie is geld-on-waardering. 

Als rente op je spaarrekening (bijvoorbeeld 0,5%) lager is dan de inflatie (bijvoorbeeld 1%) dan wordt je geld dus minder waard. 

Hierdoor is het verstandig, als je je reserves op orde hebt voor het onderhoud aan je huis, je auto en calamiteiten, de rest van je goed gevulde spaarrekening te beleggen en een hoger rendement te halen dan je spaarrekening. 

Als de inflatie nog steeds 1% is en je haalt een rendement van 6%, dan wordt je geld 5% meer waard. Oftewel hou je geld over nadat je dat mandje met gangbare artikelen hebt gekocht. En we willen allemaal het liefste geld over houden aan het einde van de rit. 

Als je daarbij optelt dat je ook nog 31% vermogensbelasting moet betalen in Nederland dan wordt beleggen ineens een stuk ingewikkelder. Maar daar over morgen meer. 

Wil je weten hoe wij jou kunnen helpen om je te beschermen tegen inflatie? Laat het ons dan weten!

Vorige
Vorige

ETF

Volgende
Volgende

Aandelen