ETF

Wat is een ETF?

Een ETF staat voor een Exchange Traded Fund. Het is de hippe naam voor hetzelfde product dat je ouders vroeger kenden als beleggingsfonds. 

Het is een hele passieve manier om te beleggen. Het doel van een ETF is om een geselecteerd groepje aandelen te volgen. 

Waar een beleggingsfonds zijn best doet om een maximaal rendement te halen volgt een ETF precies de index. Het probeert niet om een beter resultaat te halen dan de index (zoals bijvoorbeeld de AEX). 

Het idee hierachter is dat beleggen in een ETF een passieve vorm is en een goede manier om risico’s te spreiden. ETF’s doen het vaak beter dan beleggingsfondsen en individuele aandelen. 

Zo kun je bijvoorbeeld een ETF kopen die de AEX (en dus al zijn aandelen die genoteerd zijn aan de AEX) volgt of een wereld-index volgt (met heel veel wereldwijd geselecteerde aandelen). 

De reden dat ze populair zijn is omdat het beheer van een ETF goedkoper is dan dat van een traditioneel fonds. Men probeert niet slimmer te zijn dan de markt en heeft dus ook geen dure analisten nodig. Het meeste werk wordt door computers gedaan. En dus loop je niet het risico dat een fondsbeheerder een verkeerde beleggingsvisie heeft. 

Hebben jullie beleggingsfondsen? Laat het weten!

Vorige
Vorige

Vermogensbelasting

Volgende
Volgende

Inflatie