Bill Gates

Bill Gates heeft Microsoft groot weten te maken en een financieel succes. Vanaf de start wilde hij altijd genoeg geld hebben om het bedrijf 12 maanden aan de gang te kunnen houden zonder dat er een inkomen binnen kwam. 

Hij maakte zich daar zorgen om omdat de mensen die voor hem werkten ouder waren, kinderen hadden en een hypotheek. 

Een hele goede les van Gates is: ‘Save like a pessimist invest like an optimist’. 

Optimisme en pessimisme is een balans voor elk succesvol bedrijf en carrière. Gates was optimistisch over de lange termijn omdat ie pessimistisch genoeg was om de korte termijn te kunnen overleven. 

Het eerste deel ‘Save like a pessimist’ betekent dat je erkent dat er iets slechts kan gebeuren. Dat kan op een wereldwijd, nationaal, lokaal, bedrijfs of persoonlijk niveau. Dus zorg dat je een buffer hebt die je opvangt als het even wat minder gaat. Dat als er morgen iets anders gaat dan je gedacht had er genoeg ruimte is om door te kunnen gaan. 

Het tweede deel ‘Invest like an optimist’ is makkelijker. De meeste mensen en bedrijven proberen problemen op te lossen, meer dan dat er bedrijven zijn die in de problemen willen komen. Vooruitgang is cumulatief en terugslag is tijdelijk; daarom zorgen de lange termijn voordelen voor groei. 

Dat is het enige wat nodig is. 

Zolang er meer mensen zijn die het beter willen doen dan er een bende van willen maken, zijn de lange termijn kansen in ons voordeel. Cumulatie wordt vaak onderschat omdat het niet intuïtief is. 8+8+8+8+8 IS 40, maar hoeveel is 8x8x8x8x8?

32.768. 

Als je met vooruitgang bezig bent en je kunt dat voor lange tijd zo houden, moet je niet alleen een optimist zijn. Je moet investeren als een belachelijk, volslagen onbezonnen optimist. 

Dat is wat de geschiedenis ons geleerd heeft. 

Kort, goed investeren komt neer op het overleven van een onvermijdbare ketting van korte termijn tegenslagen en teleurstellingen om te genieten van de lange termijn vooruitgang en cumulatie. 

Vorige
Vorige

Buy and hold 

Volgende
Volgende

Index