Index

De index in de beleggingswereld is een lijst met aandelen. De grootste Nederlandse index is de AEX. 

De AEX bestaat in Nederland uit de 25 grootste aandelen in Nederland. De 25 aandelen met het grootste handelsvolume worden in principe opgenomen in de AEX. 

De AEX (die nu zo rond de 700 staat) wordt op een ingewikkelde manier samengesteld. Het wegingspercentage, of hoe belangrijk een aandeel in de index is, wordt toegekend op basis van het aantal aandelen dat vrij verhandelbaar is vermenigvuldigd met de beurskoers. 

Geen enkel aandeel mag een grotere invloed dan 15% hebben.  Zo wordt voorkomen dat één aandeel een te grote impact op de beurskoers heeft. 

De index wordt elke drie maanden opnieuw geherwaardeerd en dan kunnen er aandelen wisselen tussen de AEX en de AMX. De AMX is oneerbiedig gezegd het tweede niveau in Nederland. Maar daar wijden we binnenkort een aparte post aan. 

Hierna wordt een mandje samengesteld van de aandelen die in de index zitten. Bijvoorbeeld 20x shell, 10x Adyen, 15x ASML, etc. Het totaal van dit mandje bepaalt de stand van de index. 

Hoe dit mandje precies bepaald is en wat de samenstelling is heb ik nog niet kunnen vinden, als iemand het weet houd ik mij aanbevolen!

Wat is jullie favoriete aandeel uit de index? Laat het weten in de comments. 

Vorige
Vorige

Bill Gates

Volgende
Volgende

Vermogensbelasting