Chamath Palihapitiya

Chamath Palihapitiya is een voormalig manager van Facebook en krijgt nu veel aandacht door zijn veelbelovende belegginsresultaten. Toen hij in 2011 bij Facebook vertrok is hij een investeringsfonds gestart, genaamd Social Capital. Doordat hij vanaf de start van zijn investeringsfonds jaarlijks meer winst maakt dan de S&P500 wordt hij vergeleken met Warren Buffet, één van de weinige beleggers die het vaak beter doet dan de S&P500. Maar welke strategie gebruikt Chamath om deze winsten te behalen en wat kunnen wij hiervan leren?

Ten eerste: Vorm een toekomstbeeld. Wat is daarin onmisbaar en hoe doen bedrijven dit? 

Daarna: Geduld. De manier om langdurig te kunnen investeren is geduld.

Vorm een toekomstbeeld

Door het vormen van een toekomstbeeld projecteer je de huidige ontwikkelingen in een toekomstig perspectief. Zo kan je nagaan of het slim lijkt ergens in te investeren. Als een product meer gekocht gaat worden dan nu het geval is zal de verkoop en de omzet van een organisatie stijgen. Natuurlijk is onbekend welk bedrijf over 10 of 20 jaar marktleider is. We geven enkele voorbeelden:

Denk je dat de huidige ontwikkelingen met betrekking tot thuiswerken er in de toekomst voor zorgen dat er meer of minder mensen met Microsoft gaan werken?

Denk je dat met de huidige transport industrie er meer of minder elektrische voertuigen bijkomen? (Je hoeft geen aandelen Tesla te verkopen om te anticiperen op meer electrische auto’s, denk bijvoorbeeld aan bedrijven welke deelproducten leveren voor deze auto’s zoals sensoren en computerchips)

Wat denk je van de huidige ontwikkeling in duurzaamheid, zullen bedrijven in de toekomst meer of minder CO2 uitstoten? (Er zijn Carbon ETF’s)

Denk je dat met de huidige ontwikkelingen er meer of minder computers nodig zijn? (Er zijn voldoende chipfabrikanten/hardware aandelen om je in te verdiepen en een weloverwogen verspreiding te maken)

Als je een toekomstbeeld hebt gevormd kun je eenvoudiger afwegingen maken in je beleggingen. 

Geduld

Er zijn een heleboel statistieken die erop wijzen dat, hoe langer je investeert, hoe lager het risico is. Als je dit combineert met een laag risico (dus financieel gezonde bedrijven) is er op lange termijn een vrij laag risico. Dit effect versterk je nog eens door diversificatie in je portfolio en dan is de kans op verlies over een lange termijn erg klein. 

Als je geld investeert dat je niet nodig hebt, heb je dus een grote kans op positief rendement. Dit is de reden dat mensen altijd zeggen “investeer met geld wat je kan missen”. Dat wordt gezegd zodat je niet gedwongen wordt je geld eruit te halen. Dit is een hele andere mindset dan wat de meeste beleggers denken (en ook geroepen wordt door officiele instanties om je te beschermen): “Er is een grote kans dat je alles verlies”. Dat is echter bijna nooit het geval is. 

Daarom wil ik dit onderwerp met 2 aanvullende onderwerpen uitbreiden, los jij de 2 raadsels op?:

  • Compound interest, het opstapelen van percentages

  • Verdubbelen

Ben jij iemand die hulp zoekt met lange termijn beleggen, vraag bij ons een inventarisatie aan. Een gratis advies is voor iedereen handig om te spiegelen aan zijn eigen verwachting.

Compound interest

Kennen jullie compound interest? Het opstapelen van percentages. Hoe langer je investeert hoe meer compounding interest (cumulatieve rente) in je voordeel gaat werken. Het is namelijk het opstapelen van percentages. Dat betekent dat je per jaar meer winst hebt bij dezelfde investering en als je dit lang volhoudt kan je enorme winsten behalen. Ik wil je uitdagen om op de volgende website het volgende raadsel op te lossen:

Hoeveel geld heb je na 5 jaar als je met 5.000 euro begint en je maandelijks 10% winst maakt?

Je kan op deze website effecten van compound interest op dividend aandelen berekenen, erg handig om een beeld te krijgen bij het ongrijpbare effect:

https://www.marketbeat.com/dividends/calculator/

Kunnen we je hierbij helpen, laat het weten in de comments!

Verdubbelen

Hoe snel verdubbel je je geld? Omdat het erg moeilijk is dit te bevatten willen we je een rijtje getallen geven. Zo heb jij inzichtelijk hoe lang het duurt om je geld te verdubbelen. Het voorbeeld gaat tot 8% (hogere getallen zijn mogelijk, maar geven ook hogere risico’s). 

Als ik X percentage winst haal. Heb ik Y jaar nodig om mijn geld te verdubbelen:

4% 17,7 jaar

5% 14,2 jaar

6% 11,9 jaar

7% 10,3 jaar

8% 9 jaar

Het is heel moeilijk te bevatten wat dit met je vermogen doet en doordat je moeilijk snapt wat er allemaal gebeurt in de markt zien veel mensen het juist als risico. Hierbij een raadsel om je inschattingsvermogen te testen:

Wat wil je liever?

  1. Nu 3 miljoen

  2. Geef ons 0.01 euro en deze verdubbel ik gedurende een maand lang (30 dagen).

Welke kies jij?

Vorige
Vorige

Ashton Kutcher

Volgende
Volgende

SHV