SHV

Als we naar investeringen in Nederland kijken kun je niet om SHV Holdings heen. Het is een groot Nederlands concern en ook nog het grootste familiebedrijf van Nederland. Het is een gediversificeerd bedrijf, met activiteiten op het gebied van energie, groothandels, diervoeding, beleggen en zwaar transport. SHV telt ruim 50.000 werknemers wereldwijd en is actief in ruim 50 landen landen.

SHV staat voor Steenkolen Handels Vereeniging en is in 1896 ontstaan door de fusie van een aantal groothandels in, hoe kan het ook anders, steenkool. SHV ontwikkelde zich toentertijd als een veelzijdig bedrijf, met rollen in de Rotterdamse havens, Duitse steenkoolmijnen en handel in destillaatproducten. 

Aardolie, gas en inmiddels ook hernieuwde energie hebben altijd een groot onderdeel van het concern uitgemaakt. 

Maar wist je dat ook de Makro, Mammoet en Nutreco van SHV zijn? 

Wat kunnen we leren van SHV?

  • Geef terug aan de maatschappij

  • Om groot te worden hoef je niet beursgenoteerd te zijn

Waar kennen jullie SHV van? 

Geef terug aan de maatschappij

De familie Fentener van Vlissingen heeft een fonds opgericht die organisaties, zowel professioneel als amateurs, uitnodigt een subsidieaanvraag te doen voor het realiseren van kunst- en cultuurprojecten in de stad en provincie Utrecht. 

Daarmee ondersteunt de familie al 60 jaar de stad en provincie waar haar hoofdkantoor staat. 

Zo wordt het Nederlands Film Festival en verschillende musea in de stad ondersteunt. Maar ook festivals en het piano concours, naast vele andere kunstvormen waarmee SHV probeert een unieke artistieke bijdrage te leveren aan het Utrechtse culturele leven.

En dat is alleen met het eigen fonds, wereldwijd steunt SHV ruim vijftig fondsen. Waarmee het niet enkel om geld verdienen draait bij de familie Fentener van Vlissingen, maar ook om een bijdrage te leveren aan de maatschappij. 

Op welke manier zou jij teruggeven aan de maatschappij?

Om groot te worden hoef je niet beursgenoteerd te zijn

SHV is een enorm bedrijf. Wereldwijd werken er 50.000 mensen en is het actief in 50 landen. Dat zijn aantallen die je bij een gemiddeld beursgenoteerd bedrijf verwacht. Sterker nog, menig bedrijf zou ervoor tekenen. 

Waarom ze niet beursgenoteerd zijn hebben wij helaas niet kunnen vinden maar waarom zouden ze ook? Je hebt geen bemoeienis van buitenaf en dus volledig zelf het heft in handen als je verder volgens de wet- en regelgeving werkt. 

We zagen dat twee jaar terug ook bij de familie Wessels die het bouwconcern VolkerWessels gewoon weer van de beurs haalden (en daarmee een leuke winst maakten) waardoor ze makkelijker zelf kunnen sturen. 

Een beursnotering draagt voor dergelijke familiebedrijven niets bij omdat de oprichters/eigenaren zelf nog aan het stuur staan en kapitaal hebben ze niet nodig. Wat is dan de toegevoegde waarde van een beursnotering?

Wie het weet mag het zeggen. Wij geven ze groot gelijk!

Vorige
Vorige

Chamath Palihapitiya

Volgende
Volgende

Marcel Boekhoorn