Marcel Boekhoorn

Na de amerikanen en een enkele japanner is het ook leuk om het licht te schijnen op de grote Nederlandse investeerders. Een van de eerste namen die dan opkomen is de naam van Marcel Boekhoorn. 

Hij is opgeleid tot registeraccountant en begon zijn carrière bij Deloitte & Touche. Wat Boekhoorn voornamelijk doet is een meerderheidsaandeel nemen in ondernemingen in nichemarkten. Vervolgens vergroot hij het aandeel en de inkomsten van een dergelijke onderneming door waardecreatie in plaats van te focussen op kostenreductie wat veel investeringsfondsen doen. 

Dat werkt niet altijd goed, maar zijn formule heeft hij succesvol toegepast bij bijvoorbeeld Bakker Bart, Telfort en de High Tech Campus Eindhoven. 

Wat kunnen we van Marcel Boekhoorn leren? 

  • Lol hebben in je werk

  • Waardecreatie in plaats van kostenreductie

Lol hebben in je werk

Google Marcel Boekhoorn en je ziet waarschijnlijk een foto van hem breed lachend. Een van de eerste vennootschappen die hij oprichtte was Bowolar wat naar verluidt staat voor Boekhoorn Wordt Lachend Rijk. 

Daarnaast heeft hij in 2000 Ouwehands Dierenpark in Rhenen gekocht. Het park was nagenoeg failliet maar na het investeren in nieuwe verblijven, speeltuinen en een restaurant is het weer winstgevend. Het hoogtepunt voor het park was de toekenning van twee panda’s door China. 

Boekhoorn doet dus niet alleen maar zaken die op papier financieel verstandig zijn (wie koopt er nou een failliet dierenpark?), maar doet ook zaken waar hij zelf plezier in heeft. En dat is een belangrijke les. 

Hoe zorg jij voor de lol in je investeringen?

Waardecreatie

Veel investeerders zoeken naar kostenreductie om ervoor te zorgen dat er meer winst gecreëerd wordt. Een mooi voorbeeld hiervan is V&D waar de eigenaren alle panden verkochten en de opbrengst aan zichzelf uitkeerden, V&D opzadelde met dure huren en het vervolgens failliet ging. 

Boekhoorn kijkt anders naar bedrijven. Kan ik het bedrijf anders laten werken en het meer winst laten maken door het meer waarde te laten creëren. 

Het mooiste voorbeeld van Boekhoorn zelf zijn de panda’s in zijn dierentuin Ouwehands Dierenpark. Geen dierentuin in Nederland heeft panda’s en na een jarenlange lobby en een grote investering in het perfecte verblijf werd China overtuigd om twee panda’s uit te lenen aan Ouwehand waardoor de waarde en aantrekkelijkheid van het dierenpark enorm gegroeid is. 

Heb jij mooie voorbeelden van waardecreatie?

Vorige
Vorige

SHV

Volgende
Volgende

Cathie Woods