Charlie Munger

Charlie Munger is een doorgewinterde investeerder. Je ziet hem vaak samen met Warren Buffett. Maar wie is Charlie Munger en hoe investeert hij? Charlie Munger opereert op de achtergrond van het grote investeringsbedrijf Berkshire Hathaway maar zijn filosofie is doorslaggevende geweest voor het bedrijf. 

Nadat Charlie Munger met zijn rechtenstudie afstudeerde aan Harvard leerde hij in 1959 Warren Buffett kennen. Dit bleek een succesvolle samenwerking te worden. Samen stonden zij aan de wieg van Berkshire Hathaway en groeide het bedrijf uit tot het vierde grootste bedrijf van ter wereld. De strategie die Charlie Munger voerde kun je terugvinden op verschillende investeringswebsites en zijn het bekijken waard. Er zijn 2 punten die we willen toelichten:

  • Zoek naar een “Economic Moat”

  • Groeit het de komende 10 jaar?

Bedenk alvast een bedrijf waar jij de komende 10 jaar groei van verwacht en laat het weten in de comments en lees later deze week meer. 

Economic moat

Een “Economic Moat“ is een bedrijf dat een duidelijk voordeel heeft ten opzichte van concurrenten. Dit voordeel zorgt ervoor dat in de korte termijn (1 tot 3 jaar) het bedrijf waarschijnlijk groei laat zien. Door het hebben van een voordeel ten opzichte van de concurrentie is het erg onwaarschijnlijk dat het aandeel een kleiner marktaandeel krijgt. Dit zorgt er voor de het bedrijf in de komende 1 tot 3 jaar meer omzet draait dan zijn concurrenten. Hierdoor heeft het bedrijf meer geld om te investeren in groei waardoor het weer minder waarschijnlijk is dat het marktaandeel van het bedrijf krimpt. Welke bedrijven zijn voorbeelden van Economic Moat?

Google is de meest gebruikte zoekmachine van de wereld

Amazon is de grootste retail leverancier

Apple biedt kwalitatief hele sterke producten

De kans dat deze bedrijven in de komende 1 tot 3 jaar krimpen is volgens Charlie Munger erg klein.

Zijn de bedrijven die je bedacht echte Economic Moats?

10 jaar groei

Doorpakkend op het vorige onderwerp willen we een lange termijn visie hanteren bij investeren. Door een visie van minimaal 10 jaar te hanteren heb je een stuk minder te maken met korte termijn risico’s. Dit brengt veel voordelen met zich mee;  bijvoorbeeld de hoeveelheid tijd die jij kwijt bent aan het volgen van je aandeel. Door 1x de kwartaalcijfers te bekijken weet je of je nog op koers ligt. Het eenmalig missen van de kwartaalcijfers is niet direct aanleiding tot verkopen. Verkopen doe je pas als de kwartaalcijfers herhaaldelijk worden gemist en het bedrijf hierdoor bijvoorbeeld niet voldoende liquide middelen in huis heeft om zijn investeringen vol te houden. Door een visie te hebben en een lange termijnbeeld kan je dus met relatief weinig inspanning een portfolio onderhouden. Je hebt minder risico en hoeft je minder zorgen te maken om korte termijn bewegingen in de markt. Bedrijven die passen bij een 10 jarige visie zijn: Tesla, Microsoft, Disney, 3M en Realty income.

Meer weten? Laat het ons weten. 

Vorige
Vorige

Stanley Druckenmiller

Volgende
Volgende

Beyonce