Japans bekendste belegger

Amerika heeft Warren Buffett en alle namen die de afgelopen weken voorbij zijn gekomen. Maar Japan heeft de 71-jarige Kiritani. Hij heeft geen auto en gaat overal op de fiets heen. Hij is een vieze man en leeft als een rat in zijn kleine appartement dat volgepropt staat. Hij heeft een portfolio van 1000 aandelen en een waarde van meer dan 400 miljoen yen (ruim 3 miljoen euro). Geen spectaculair bedrag, maar waarom is hij dan bekend?

Voordat hij zijn huidige bekendheid verwierf was hij al bekend als een professionele Shogi (Japans schaken) speler. En won en verloor een miljoen met aandelenhandel gedurende de Japanse bubbel.

Hij is nu bekend omdat hij optimaal gebruik maakt van de aandeelhouder voordelen en daarvan leeft. Dat heet in Japan kabunushi yutai 優待. Hij rijdt snel van restaurant naar restaurant en winkel naar winkel om al zijn voordelen op te halen.

Hij heeft een simpele strategie. Hij zoekt alleen maar aandelen met een programma voor voordelen en dividend welke gezamenlijk minstens 4% waard zijn. Als je zoveel verschillende aandelen hebt krijg je ook veel verschillende cadeaus toegestuurd. Daarbij verkoopt hij nooit aandelen en koopt alleen aandelen wanneer ze op hun 52-wekelijkse laagtepunt staan.
Ondanks zijn levensstijl is hij nog steeds een van Japans meest gewilde vrijgezelle mannen. Twee jaar geleden probeerde een tv-programma daar verandering in te brengen. Maar aan het einde van de show was er niemand die met hem door wilde. 

Een rare man, maar 4% rendement op een vermogen van 3 miljoen is een 120.000 euro in voordelen en dividend wat toch niet slecht klinkt. Wat denken jullie ervan? 

Aandeelhoudersvoordelen

Ongeveer 1/3 van alle Japanse bedrijven geven voordelen weg aan aandeelhouders. Als Kiritani 1% aan voordelen krijgt haalt hij ruim 30.000 euro aan belastingvrije cadeautjes binnen. 

Hij staat bekend als een gezellig persoon en helpt het grotere publiek kennis te maken met de wereld van aandeelhouders voordelen. 

Aandeelhouder-voordelen begonnen in Japan vanwege een aantal redenen. 

  1. Lage deelname van publiek in de aandelenbeurs. (17%)

  2. Groot aantal beursgenoteerde bedrijven. (Meer dan 3000)

  3. Japanners houden van cadeautjes geven en ontvangen.

Japan heeft zoveel bedrijven die beursgenoteerd zijn dat ze graag gratis cadeaus weggeven om aandeelhouders aan te trekken. Soms zijn het eigen producten (goedkoop om uit te delen) maar soms zijn het ook niet aan het bedrijf gerelateerde producten (en duur!). 

De dure voordelen worden op een gegeven moment wel een hoofdpijn dossier voor ondernemingen die later besluiten ermee te stoppen. Wanneer een bedrijf stopt met een dergelijk programma kan de koers hard dalen, maar populaire programma’s kunnen de prijs ook kunstmatig hoog houden. 

90% van de Japanse huishoudens met aandelen geeft aan dat ze aandelen gekocht hebben voor het aandeelhouder programma’s. 

Kabunushi Yutai

Kabunushi yutai zijn voordelen voor aandeelhouders bovenop het standaard dividend. Dus het is echt een extraatje. Er is in Japan een hele industrie rond ontstaan. Magazines en website noemen alle voordelen. 

De meest populaire voordelen zijn geld of cadeaukaarten, maar dozen sake, bier, rijst of drankjes zijn ook populair. Ook geven veel bedrijven tegoed- of kortingsbonnen uit. 

Dat zijn logische en goedkope extraatjes om weg te geven. Het meest bizarre (en ongerelateerd) dat bekend is, is een bedrijf dat korting gaf op een uitvaartservice. 

Alleen Japanners maken kans op de voordelen en dat is ook meteen de grootste kritiek op de programma’s. Internationale aandeelhouders mogen er geen gebruik van maken. 

Een aantal voorbeelden (naast geld wat je wordt opgestuurd) is bijvoorbeeld het biermerk Kirin dat je bier stuurt, Japan Tobacco dat een beker Ramen stuurt en verzekeraar Aeon dat een cashback kaart stuurt. 

Vaak heb je meer dan 100 aandelen nodig om je te kwalificeren voor een voordelen programma en hoe meer je hebt (of hoe langer je aandeelhouder bent) hoe meer voordeeltjes je krijgt. 

Van welk Nederlandse aandeel zouden jullie willen dat voordeeltjes weggegeven werden? 

Laat het weten in de comments!

Met dank aan https://twitter.com/CacheThatCheque

Vorige
Vorige

Jordan Peterson

Volgende
Volgende

Richard Wyckoff