Richard Wyckoff

Richard Demille Wyckoff (1873-1934) was een innovatieve analist uit begin 20e eeuw.  Hij wordt gezien als een van de eerste analisten die met een technische benadering naar aandelen keek. Naast zijn zeer innovatieve blik op technische analyses was Richard in z’n twintiger jaren al eigenaar van zijn eigen investeringsfonds. Daarnaast startte hij het blad Magazine of Wall Street. 

Richard vertaalde veel handelingen van traders in regels, principes en trading-methodes en geld-management strategieën. Door het ontwikkelen van deze strategieën kwam hij erachter dat een gemiddelde investeerder geld verloor op de beurs. Dat zette hem aan om de werkelijke regels van investeren aan het publiek te vertellen en hoe het grote geld te werk gaat in de markt. Dit resulteerde in het Stock Market Institute. Omdat deze lessen vandaag de dag nog steeds zeer leerzaam zijn willen we een aantal van deze lessen uitwerken zodat jij de basis snapt van de markt. 

In basis komt het erop neer dat je altijd “het grote geld” wil volgen. Met het grote geld, ook wel Smart money genoemd in het engels, worden de investeringsmaatschappijen bedoeld. Je wil altijd de grote groep volgen zodat jij niet met verlies achterblijft.

Hieronder leggen we dit uit!

De technische analyse

In een technische analyse heb je indicatoren, strategieën en een hele hoop “hulpmiddelen” om een technische analyse te maken. De vraag is welke hulpmiddelen helpen je nou echt? Veel van deze indicatoren en hulpmiddelen belemmeren juist je objectieve analyse.

Wanneer je een grafiek analyseert wil je juist weten wat de verhouding tussen vraag en aanbod is. Door te kijken naar de prijsbeweging (candlesticks) en het volume bij een bepaalde prijs, kun je iets zeggen over de verhouding tussen vraag en aanbod. Dit is de basis van elke analyse. Omdat je over een langere periode wil weten of er meer vraag of meer aanbod is analyseer je de markt.

Richard Wyckoff heeft het over 2 markt fases:

  • Accumulatie (Het “grote geld” is stuks aan het kopen, het aanbod neemt af)

  • Distributie (Het “grote geld” is stuks aan het verkopen, de vraag neemt af)

Deze twee leggen we apart van elkaar uit!

Accumulatie

Richard Wyckoff geeft aan dat er 2 mogelijkheden zijn in de markt. Mark-up of mark-down, de prijs gaat omhoog of omlaag. Dat klinkt logisch maar hoe weet je nou wanneer de markt omhoog of omlaag gaat?

Accumulatie is een vorm waarin je herkent dat het aanbod afneemt. Hierdoor bestaat de mogelijkheid om op verschillende momenten een positie in te nemen met een verhoogde kans op winst. Omdat jij als investeerder het voordeel in eigen handen wil houden is de Wyckoff analyse iets wat je moet kennen als je actief handelt. Wil jij dit leren herkennen? Gebruik dan de link hieronder en probeer het zelf.

https://school.stockcharts.com/doku.php?id=market_analysis:the_wyckoff_method

Accumulatie voorbeeld

Bij accumulatie is er vooral paniek in de markt. De prijs is erg volatiel (gaat veel op en neer) en daalt snel. Hierdoor verkopen er steeds meer mensen, uit angst dat de prijs verder omlaag gaat. Dit is juist het doel van de accumulatie range, de prijs beweegt zodat jij wil verkopen. Slimme mensen (“het grote geld”) herkennen dit en kopen hier juist in. Er zijn tal van dit soort voorbeelden te vinden in de markt en het is voor ons onmisbare kennis. Het beperkt namelijk het risico op een emotionele beslissing. 

Hoe gaan jullie om met emotie?

Distributie

Richard Wyckoff noemt het afnemen van de VRAAG: distributie. 

Distributie is een gecontroleerde manier van verkopen waarbij de prijs hoog wordt gehouden. Het is een structuur die precies de tegenovergestelde emotie geeft dan bij accumulatie het geval is. Er heerst euforie in de markt en er is door een stijgende prijs vaak extra media aandacht gekomen van beginnende beleggers. 

Dit zijn dan juist momenten om te verkopen maar doordat je gevoel dit tegenspreekt (de koersen zijn hoog en/of gaan omhoog) handelen de meeste beleggers verkeerd in deze periode. 

Wil jij dit leren herkennen? Lees dan de link hieronder en probeer het zelf.

https://school.stockcharts.com/doku.php?id=market_analysis:the_wyckoff_method

Hulp nodig bij het maken van technische analyses? Stuur gerust een grafiek op en wij geven GRATIS onze mening.

Vorige
Vorige

Japans bekendste belegger

Volgende
Volgende

Paul Tudor Jones