Mohnish Pabrai

Mohnish Pabrai is een investeerder uit India en vooral bekend geworden toen hij samen met Guy Spier 650.000 Dollar bood voor een lunch met Warren Buffet bij een charity. 

Buffet is zijn grote held en hij ziet zichzelf als een Buffett en Munger discipel. Maar wie is Mohnisch Pabrai? 

Pabrai is geboren in Mumbai en heeft tot een met ’91 carrière gemaakt bij Tellabs. Daarna is hij zijn eigen IT en consultancy bedrijf begonnen welke hij in 2000 voor 20 miljoen verkocht. Vervolgens is hij Pabrai Investment Funds begonnen. 

Daarnaast heeft Pabrai ook een aantal boeken geschreven. ‘The Dhandho Investor: The Low - Risk Value Method to High Returns’ en ‘Mosaic: Perspectives on Investing’. 

Wat kunnen we van Pabrai leren?

  • Weet wat je kan

  • Extreem geduld

Weet wat je kan

Weet wat je kan. De competentie cirkel is een van de belangrijkste concepten in de investeringswereld. Het betekent dat je alleen zou moeten investeren in bedrijven die je begrijpt. 

Het eerste dat een investeerder zich af zou moeten vragen voordat hij naar de prijs, waardering of een technische analyse kijkt is: begrijp ik het bedrijf? 

Als je het niet begrijpt, blijf er dan vandaan. Je kunt dan namelijk ook niet weten hoe een bedrijf zich in de context van de markt of z’n producten gedraagt. 

Stel jezelf altijd de simpele vragen: snap ik dit bedrijf? Wat doen ze? Hoe verdienen ze hun geld? 

Extreem geduld

Mohnish Pabrai is ooit in een toespraak gevraagd wat het belangrijkste is dat een investeerder moet hebben. 

En zijn antwoord was: ‘De nummer één vaardigheid die een investeerder moet bezitten is geduld’. 

Zijn eigen voorbeeld is Blue Dart, de FedEx van India. 6 jaar lang heeft hij het aandeel gehad. De 15 jaar nadat hij het aandeel verkocht heeft is het aandeel gegroeid. En er was niet echt een reden om te verkopen. 

Als je er van houdt om te kijken hoe verf droogt is investeren iets voor jou. Als je van actie houdt, moet je niet willen investeren. 

En daar laten we het bij. 

Vorige
Vorige

Nick Sleep

Volgende
Volgende

Stanley Druckenmiller