Nick Sleep

Nicholas (Nick) Sleep is niet een naam die bij iedereen naar voren komt wanneer je het over een van de beste beleggers hebt. Maar hij heeft het met zijn eigen investeringsfonds 12 jaar lang voor elkaar gekregen om meer dan 18% rendement per jaar te draaien. 

Sleep was de manager van Nomad Investment Partnership samen met Qais Zakaria en zij hebben samen 921% rendement gedraaid in een periode waar de markt 117% rendement opleverde. 

Nick Sleep heeft geen economie gestudeerd, maar geografie en daar heeft hij naar eigen zeggen vooral geleerd een liefde voor vragen stellen te ontwikkelen. 

Wat kunnen we van Nick Sleep leren? 

  • Over-diversificatie is een slecht idee

  • Goed investeren is voor een minderheid

Over-diversificatie is een slecht idee

Nick Sleep zegt dat analisten en experts investeerders vertellen dat ze hun portfolio moeten diversificeren om volatiliteit in de markt op te kunnen vangen. 

Maar volgens Sleep is het beter om een paar aandelen te hebben waar je veel tijd in hebt gestopt dan een groot divers portfolio waar je weinig onderzoek in hebt. 

“De goegemeente van de professionele fonds managers zal zeggen dat je veel verschillende aandelen moet hebben om goed te diversificeren. Dat zeggen ze niet omdat ze zoveel kennis hebben, maar omdat ze zo weinig weten. Diversiteit, in deze context wordt gezien als een verzekering tegen verkeerde ideeën. Wij willen voorstellen dat als kennis de bron van toegevoegde waarde is, en helaas weten we maar weinig zaken echt zeker, dan is het logisch dat meer aandelen het risico niet verlaagd, maar juist verhoogd” Aldus Sleep. 

Zeggen jullie het maar, diversificeren of niet. 

Goed investeren is voor een minderheid 

Volgens Sleep zijn er drie dingen waardoor je beter kunt worden dan de meerderheid als het aankomt op investeren. Informatie (ik weet iets dat niemand anders weet), analyse (ik heb een betere conclusie getrokken dan anderen doen uit de beschikbare informatie) en psychologisch (gedrag). Maar de zaken waardoor je op lange termijn wint zijn allemaal psychologisch. 

Sleep adviseert om een goed investering proces te hebben. Resultaten zijn niet direct zichtbaar. 

Daarnaast moet je je fouten kunnen gebruiken als leermomenten. Vaak houden mensen een statisch uitgangspunt over een aandeel, ze vormen één keer een idee en investeren daardoor in bedrijf x. Maar de wereld verandert en dus je uitgangspunt. En daar moet je dan ook naar handelen. Maar weinigen doen dat daadwerkelijk en durven dat als een leermoment aan te grijpen om zichzelf te verbeteren voor de toekomst. 

Nick Sleep heeft echt fantastische ideeën over hoe investeerders te werk zouden moeten gaan. Als je zin hebt om 225 pagina’s van hem door te nemen raden wij aan ‘The full collection of the NOMAD INVESTMENT PARTNERSHIP LETTERS TO PARTNERS 2001 – 2014’ van igyfoundation.org te downloaden.  

Vorige
Vorige

Schwab Center of Financial Research

Volgende
Volgende

Mohnish Pabrai