Schwab Center of Financial Research

Schwab Center is een bedrijf wat adviezen schrijft over aandelen. Ze hebben eigen ETF’s en bieden calculatie tools en inzichten in aandelen. Ze bieden onmisbare informatie rondom aandelen. Maar wat kan je nou met al deze informatie. Hoe weet je wat goed en fout is en wat ik met de informatie moet doen. Met al deze vragen kunnen wij helpen.

Maar in de komende posts nemen we je mee in een onderzoek. 

Weet jij wat het slimste is?

WIl je wachten op het perfect moment van instappen? Koop jij standaard elke maand in? Welke strategie past bij jou? En welke strategie is nou over het algemeen het beste?

Moet ik de markt timen?

Schwab heeft een onderzoek gedaan naar het timen van de markt en wij willen deze resultaten met je delen. De komende week posten we verschillende scenario’s en wij horen graag van jou wat het best bij jou past en waarom, of waarvan jij denkt dat het de beste techniek is.

Het gaat als volgt:

We nemen 5 scenario’s waarbij we 5 verschillende inkoopstrategieën hebben. Iedereen krijgt 2000 euro per jaar, we kiezen de beste mogelijkheid voor die persoon en we kijken na 20 jaar waar ze op uitkomen. dit zijn de 5 investeringscenario’s:

  1. Perfect Peter

  2. Ashley action

  3. Matthew monthly

  4. Rosie rubbish

  5. Larry linger

Perfect Peter

Peter is een market timer. Omdat we terug in de tijd kijken kunnen we elk jaar het beste scenario mogelijk kiezen. Peter timet de market zo perfect dat we elk jaar het geld in de markt stoppen op het laagst mogelijke punt. Bijvoorbeeld in 2001 kreeg peter de 2000 euro op 1 januari maar wachtte hij tot 21 september om de 2000 euro te investeren. Het jaar erop wacht hij opnieuw geduldig tot 9 oktober om de volledige 2000 euro in de markt te investeren. En zo verder

Wat denk jij dat Peter zijn rendement is als hij dit 20 jaar volhoudt en altijd het laagste punt koopt?

En hoe realistisch is deze strategie voor jou?

Ashley Action

Ashley wil niet teveel bezig zijn met investeren. Ashley heeft te weinig kennis en vindt alle informatie rondom investeren maar overweldigend. Maar Ashley weet maar al te goed dat niet investeren geen optie is. Het is voor Ashley dus een formele bezigheid en ze wil er snel vanaf zijn. Ook is Ashley niet goed in om van haar gespaarde geld af te blijven dus besluit Ashley om het geld direct in de markt te stoppen op de 1e handelsdag van het jaar.

Wat denk jij van deze strategie? Denk jij dat Ashley een kans maakt om van Peter te winnen? Of met hoeveel procent verliest Ashley?

Matthew Monthly

Matthew is een geduldig jongen. Matthew houdt ervan om zijn investeringen te organiseren en het geld langzaam te spreiden over het jaar. elke maand stopt hij een gelijk deel van de €2000 in de markt. Deze strategie heet dollar-cost averaging; je koopt door het jaar dus een gemiddelde jaarprijs omdat je 12 keer aankoopt (elke maand 1/12e deel). in dit scenario is geen rekening gehouden met transactie fees of andere bijkomstigheden om het vergelijk simpel te houden.

Wat denk jij van deze strategie? is deze strategie beter dan de strategie van Ashley?

Rosie Rubbish 

Rosie heeft een verschrikkelijke timing. Ze koopt elk jaar zo slecht in dat ze de top van de markt met haar volledige €2000 euro koopt. Je zou kunnen zeggen, slechtere timing bestaat niet. Dit klinkt niet als een succesvolle strategie maar hoeveel rendement verlies je hier nou echt mee? Dit voorbeeld wordt een mooi vergelijk met de volgende; “Larry Linger”. Zo kan je zien wat het verschil is tussen de slechtste timing en een ander alternatief,  hoeveel rendement verlies je hier nou echt mee?

Wat zouden de gevolgen zijn voor je portfolio als je je investering slecht timet?

Larry Linger

Larry is een echte twijfelaar. hij denkt dat er altijd een betere prijs kan komen en houdt zijn €2000 euro op de spaarrekening. Hij wil de markt over een periode van meerdere jaren timen dus wacht geduldig af. Er staat een recessie voor de deur, dat zie je aan de huidige olie en gas prijzen. Door de stikstofproblematiek gaat de economie een schok krijgen. De oorlog in Oekraïne gaat  grote gevolgen hebben voor de prijzen in de supermarkt. Klinken deze scenario’s jou bekend en weerhouden deze gedachten jou van investeren? Dan wil ik graag weten waar jij denkt dat de meeste kans in zit.

De resultaten van het Schwab Center of Financial Research

In het onderzoek zijn de volgende 5 scenario’s over een periode van 20 jaar geanalyseerd. Elke deelnemer kreeg 2000 euro beschikbaar op 1 januari en heeft het geld via zijn eigen strategie geld geïnvesteerd. Ik wil je bij deze nog 1x uitdagen om te bedenken welke strategie jij zou willen volgen.

Deze 5 strategieën die we hebben bekeken:

  1. Perfect Peter Perfect timer

  2. Ashley action Invest immediately

  3. Matthew monthly Dollar cost average

  4. Rose rubbish Bad timing

  5. Larry linger Stay in cash

De resultaten die je ziet zijn van 2001 tot 2020. Dit onderzoek heeft naar zevenenzestig verschillende 20-jaars periodes gekeken en de verhoudingen tussen de kandidaten kwam in de meeste gevallen overeen. Kortom de strategie is in veel verschillende periodes getest en komt met gelijke resultaten.

Als je nu moet kiezen op basis van dit onderzoek. Welke strategie zou jij dan kiezen? (tekst gaat door onder de afbeelding)

Wells Fargo

Samen het onderzoek van Schwab hebben we een ander onderzoek, heb je de vorige nog niet gelezen, scrol dan even terug. Het onderzoek van Wells Fargo gaat over de goede en slechte dagen in de markt.

Wells Fargo is een Bank uit Amerika welke vaker interessante marktonderzoeken publiceert. We nemen je mee in een leuk markt feitje waarop een groot deel van onze strategie is gebaseerd. 

Uit het onderzoek van Schwab komt dat perfecte timing de beste strategie is. Naast de onderstaande uitleg hoop ik dat je gezond verstand al weet dat 20 jaar lang perfect timen een onmogelijke strategie is. 

De gemiddelde investeerder bij Well Fargo behaalt een rendement van 6,24% per jaar. terwijl de markt 10,70% maakt. Wanneer je met een ETF eenvoudig die markt zou volgen haal je bijna 2x het rendement van de gemiddelde investeerder. En je hoeft daarnaast ook minder keuzes te maken. Laat dat even op je inzinken bij alle theorieën die je van individuele investeerders hoort.

Maar waarom denken jullie dat dit verschil ontstaat?

Markt vs. investeerder

Als de markt 10,70% groeit en de investeerders halen gemiddeld 6,24% rendement wil je weten waarom het investeerders niet lukt om de gemiddelde groei te evenaren. En dat komt voornamelijk door emotie en timing. Het komt omdat Investeerders kopen en verkopen op de verkeerde momenten. 

Doordat een prijs daalt, wil je verkopen, dit bedenk je tijdens de daling en gaat dus op een relatief laat moment in de daling over tot handelingen, je verkoopt. En het wordt versterkt door je emoties, blijft de prijs dalen? Dan wil je nog sneller verkopen. Dit moment wordt bepaald door de richting van de prijs en is vaak niet gebaseerd op een investeringsplan. 

Doordat de prijs stijgt wil je wachten met kopen. Het aandeel is net wat duurder geworden en jij weet hierdoor niet of je teveel betaald. Het uitstellen van de handeling veroorzaakt een nog moeilijkere situatie dan je 1e keuze. Hierdoor wil je nog even wachten. Maar waar wacht je op?

Weet jij wat je tegen deze 2 situaties kan doen?

Voorkom emotie

Je hoort het veel, emotie is de boosdoener. Maar hoe zorg je er nou voor dat je geen emotie ervaart tijdens de handelen die je moet verrichten of in ieder geval dat je emotie je beslissingen niet beinvloedt. Dat is eenvoudig te doen door een goed investeringsplan te maken. Zodra je een lange termijn plan hebt zijn er een aantal handelingen al vooraf vastgesteld. Als je je blindelings aan het plan houdt druk je dus je emotie op de achtergrond en heeft ie minder invloed. 

Dat is ook direct de grootste uitdaging. Ondanks je emoties, toch je plan volgen!

Heb jij al een investeringsplan? Zo niet naam dan contact met ons op!

Voorkom timing

Als je met dit concept bekend bent, kom je het erg vaak tegen in allerlei verkapte vormen. suggesties om de markt te timen. Er komt een recessie aan, de oorlog gaat een grote impact hebben. Gas en olieprijzen zorgen voor een crisis, de nieuwe corona-variant staat om de hoek te wachten en noem zo alles maar op wat er allemaal speelt in de wereld. Ondanks dat de markt al een val heeft gemaakt hoor je weinig mensen nog over het kopen van aandelen. Dit is een veelgemaakte fout, waar wachten we op en waarom proberen we het perfecte moment te kiezen?

Ons advies tegen timing is het hebben van een inkoopstrategie. Je weet al wat en wanneer gaat kopen. Zoals het eerder besproken onderzoek van Schwab laat zien heeft het weinig effect om de markt perfect te willen timen. Dan heb je dus niet altijd het optimale moment maar op lange termijn werkt dit wel het beste. 

Vorige
Vorige

Mark Zuckerberg

Volgende
Volgende

Nick Sleep