Peter lynch

Peter Lynch is een beleggingsfonds manager (Fidelity Investments) met een gemiddelde winst van 29,2% tussen 1977 en 1990. 

Dit is meer dan het dubbele dan dat de markt heeft gepresteerd over deze periode. Door deze opmerkelijke reeks is hij een zeer gewaardeerde investeerder. 

Peter Lynch stopte op zijn 46e al met zijn beleggingsfonds omdat hij voldoende verdiend had en meer tijd voor zichzelf wilde. Hiermee dwingt hij veel respect af. Net als Weekend Investeerders wil hij investeren makkelijker maken voor iedereen. Je kunt veel leren door naar zijn interviews te kijken. 

Wij lichten 3 dingen uit:

  • Snap je investering

  • Probeer de markt niet te voorspellen

  • Beleg geduldig

Snap je investering

Peter Lynch zei in een toespraak eens dat je binnen een minuut moet kunnen uitleggen waarom je een aandeel bezit. 

Als jij kan vertellen waarom je een aandeel bezit, heb je dus een beeld bij een bedrijf en de toekomstige ontwikkelingen. 

Bijkomend voordeel is dat hierdoor je emotie minder beïnvloed wordt bij bijvoorbeeld prijsbewegingen en meer door het lange termijn beeld. Dit hoeft niet ingewikkeld te zijn. 

Peter Lynch geeft het voorbeeld van Dunkin Donuts. Een bedrijf waarvan je begrijpt wat ze doen, donuts verkopen. 

Hij plaatst dit ten opzichte van een chipontwikkelaar als ASML waar minder mensen snappen wat een ontwikkeling op een chip betekent. Of welke gevolgen dat kan hebben en hoe internationale politiek effect kan hebben. 

Weet jij waarom je welke aandelen wilt bezitten?

Probeer de markt niet te voorspellen

Peter Lynch geeft aan dat de totale markt altijd op en neer beweegt. Juist hierom is het goed om wanneer je een bedrijf bezit te snappen wat ze doen. 

Als de markt omlaag gaat zal het aandeel dalen maar dit betekent niet dat het slecht gaat met het bedrijf. 

Door aandelen te bezitten en te snappen wat die bedrijven doen kun jij je emotie onder controle houden. Hierdoor ga je betere beslissingen nemen waardoor je rendement vergroot.

En daarmee kunnen we een goed voorbeeld nemen aan Peter Lynch. 

Geduldig beleggen

Peter Lynch geeft aan dat er veel manieren zijn waarbij je meerdere jaren kan wachten met het doen van een investering. 

Je volgt eerst een ontwikkeling en wacht vervolgens de 1e cijfers af. Wat je vaak ziet is dat mensen gehaast een aandeel kopen (soms gedreven door FOMO = Fear Of Missing Out). Om dit te voorkomen kun je verschillende dingen doen.

De belangrijkste is dat je bijvoorbeeld de eerste publicatiecijfers kunt afwachten of de eerste verkoopcijfers. Hierdoor krijg je een veel beter beeld of “de markt” er net zo over denkt als jij. Hierdoor loop je een stuk minder risico.

Peter Lynch geeft vooral aan dat je met geduld een stuk minder risico loopt.

Wil jij hulp bij het beleggen of bij het analyseren van de risico’s laat het weten in de comments!

Je kunt bij ons gratis op gesprek!

Vorige
Vorige

Bill Ackman

Volgende
Volgende

Ray Dalio